Hvorfor er melkesyrebakterier så viktige for oss?

Derfor er melkesyrebakterier så viktige

Har du et mangelfullt kosthold og en stressende livsstil så utsetter du tarmfloraen for store utfordringer. Vi vet nå at artsrikdommen og bakterieinnholdet i tarmfloraen påvirkes av hvordan vi lever og hva vi spiser, og at jo større artsrikdom i tarmfloraen, desto bedre er vår motstandsdyktighet mot sykdom og ubalanse i kroppen. Et ensidig og fiberfattig kosthold og en stillesittende livsstil skaper problemer i tarmfloraen.

Antibiotika

Legemidler kan også ha en negativ effekt på tarmfloraen. Antibiotika er en vanlig årsak til at tarmflora havner i ubalanse. Antibiotika utsletter store deler av tarmfloraen og kan forstyrre sammensetningen av tarmfloraen på en måte som kan ta lang tid å gjenopprette. Graden av antibiotikas negative effekt på tarmfloraen avhenger av behandlingslengde og type antibiotika - smalspektrede antibiotika har mindre effekt på tarmfloraen enn bredspektret, og lengre behandlingstid påvirker mer enn kort behandlingstid.

Stress påvirker mangfoldet

Forskning på mus har vist at stress også kan føre til en endret tarmflora. Mus som ble stresset av å bli flyttet til ukjente bur, reagerte med et redusert mangfold av bakterier i tarmen. I andre forsøk var det mulig å se et skifte i bakteriesammensetningen fra beskyttende bakterier som laktobakterier, til betennelsesdrivende såkalte Gram-negative bakterier når musene ble utsatt for stress.

Melkesyrebakterier har mange egenskaper

Regelmessig inntak av melkesyrebakterier og bifidobakterier fra ulike stammer fremmer veksten av en sunn tarmflora og forbedrer det mikrobielle mangfoldet gjennom flere positive egenskaper.

Produksjon av antimikrobielle stoffer

Melkesyre og andre organiske syrer - gir en gunstig pH-verdi i tarmen som motvirker dårlige bakterier.

Bakteriociner- proteinholdige stoffer som hemmer veksten av patogene bakterier.

Antimikrobiellestoffer som f.eks. H2O2 (hydrogenperoksid) - som også hemmer veksten av dårlige bakterier.

Hemmer veksten av sykdomsfremkallende bakterier (patogener)

  • Melkesyrebakterier konkurrerer med patogener (sykdomsfremkallende bakterier) om å feste seg til tarmceller. Jo flere gode bakterier som fester seg til tarmslimhinnen, jo færre dårlige bakterier har plass til å etablere seg i tarmen.
  • Melkesyrebakterier stimulerer slimdannelse i tarmen, noe som gjør det vanskeligere for patogener å feste seg.

Modulering av immunsystemet

  • Melkesyrebakterier har en regulerende effekt på immuncellene våre
  • Bryter ned toxiner, laktose m.m.
  • Støtter din tarmflora.

Sammendrag

Melkesyrebakterier koloniserer ikke lenge i tarmen, men fungerer som en støtte for vår egen, etablerte tarmflora i løpet av den korte tiden de lever i tarmen (ca. 2–20 dager).  

Derfor er det gunstig å ha et regelmessig inntak av både melkesyre og bifidobakterier.  

Lär dig mer om magen

S.Boulardii - Den probiotiske gjæren som redder ferien

Året er 1923. Den franske mikrobiologen Henri Boulard er på gjennomreise i Sørøst-Asia og havner midt i en koleraepidemi. Han oppdager at lokalbefolkningen lager te fra skall av litchi og mangostanfrukt for å lindre den akutte diaréen forårsaket av kolera, og dette gjør ham nysgjerrig.

Lär dig mer om magen

Hvorfor er melkesyrebakterier så viktige for oss?

Dårlig kosthold og en stressende livsstil utsetter tarmfloraen for store utfordringer. Det er nå kjent at artsrikdommen og bakterieinnholdet i tarmfloraen påvirkes av hvordan vi lever og hva vi spiser, og at jo større artsrikdom i tarmfloraen, desto bedre er vår motstandsdyktighet mot sykdom og ubalanse.

Lär dig mer om magen

De lille barnets viktige tarmflora

Tarmfloraen etableres og utvikler seg gradvis i ulike stadier i løpet av de første 1000 dagene. Mangfoldet og sammensetningen av spedbarnets tarmflora påvirkes av flere faktorer...

Lär dig mer om magen

Karakterisering viser de spesielle egenskapene til bakteriestammene.

Det finnes mange forskjellige stammer av for eksempel Lactobacillus acidophilus, men de har ikke alle de samme egenskapene, men påvirker på forskjellige måter

Lär dig mer om magen

Garantert overlevelse og patenterte beskyttelsesteknologier

Egenskapene og aktiviteten til melkesyrebakterier avhenger av deres levedyktighet i vertens mage-tarmkanal hvor de først og fremst virker.

Lär dig mer om magen

Våre produsenter

I 1934 ble Institut Rosell grunnlagt av mikrobiologen Dr. José Maria Rosell og Dr. Edouard Brochu og står i dag som pionerer for utviklingen av probiotika i verden.

Lär dig mer om magen

IBS – rammer nærmere én av fem nordmenn

Det er anslått at 10-20 % av befolkningen lider av IBS (irritabel tarm). IBS kalles også irritabel tarm-syndrom eller irritabel tarm.

Lär dig mer om magen

Urolig mage

Forstyrrelser i mage-tarmkanalen – eller «urolig mage» – er dessverre et utbredt problem i dag.

Lär dig mer om magen

Reiseselskapet som kan redde ferien.

Når du reiser er det en risiko for at magen blir urolig og ferien tilbringes på toalettet. Men med riktige forberedelser kan risikoen reduseres, eller helt elimineres

Lär dig mer om magen

Om tarmen og mikrofloraen

Tarmen er grensen mellom utsiden og innsiden av kroppen og også kroppens viktigste område for kontakt og utveksling.

Lär dig mer om magen

Mikroorganismer og probiotika

Ordet probiotika ble laget allerede i 1965, men kommer opprinnelig fra gresk og betyr «for livet». Verdens helseorganisasjon WHO har senere definert ordet og dets betydning...

Lär dig mer om magen

Om melkesyrebakterier

Mikroorganismer finnes overalt på jorden og i både mennesker og dyr. I alt vann, i luften vi puster inn og i maten vi spiser.

Lär dig mer om magen

Magebarometeret forteller hvordan svensk mage føles.

70 % oppgir at de har hatt ulike typer mageproblemer de siste 12 månedene.

Lär dig mer om magen

Ballongmage, oppblåst og gass – vanligste mageproblemer hos svenske kvinner.

I undersøkelsen av 2 930 personer oppga to tredjedeler at de hadde daglige problemer med magen. 75 % av problemgruppen var kvinner i alderen 20 – 45 år.