De lille barnets viktige tarmflora

Tarmfloran og barnets første 1000 dager

I løpet av de første 1000 dagene av et menneskes liv – fra unnfangelse til toårsalderen – skjer det bemerkelsesverdig mye. I denne perioden vokser og utvikles hjernen, kroppen og immunforsvaret mer enn noe annet tidspunkt i livet. I løpet av våre første ni måneder går vi fra å bestå av to celler til et ferdig menneske på 50 cm og ca 3 kg i vekt. Mellom fødsel og treårsalder dobler vi vår kroppstørrelse og vekt med 5 ganger.

De tre fasene i utviklingen av tarmfloraen

Ved hjelp av såkalt gensekvensering, som analyserer de genetiske kodene til organismer, inkludert mikroorganismer som bakterier, sopp og virus, har forskere kunnet fastslå at utviklingen av tarmfloraen består av tre forskjellige faser:

  • Utviklingsfasen (3 til 14 måneder)
  • Overgangsfase (15 til 30 måneder)
  • Stabil fase (31 til 46 måneder)

Mikrobiell etablering

I løpet av de første 1000 dagene etablerer tarmfloraen seg og utvikler seg gradvis i ulike stadier. Mangfoldet og sammensetningen av tarmfloraen påvirkes av flere faktorer: 

  • Mors mikrobiom - Refererer til mors bakterieflora i skjeden og tarmene.
  • Fødselsmåte - Spedbarn født med keisersnitt mottar primært bakterier fra mors hud i stedet for mors vaginale flora og tarm, noe som kan påvirke hvilke bakteriestammer som etableres i barnets tarmflora.
  • Om spedbarnet ammes eller ikke - Morsmelken reflekterer morens tarmflora og inneholder essensielle næringsstoffer som er viktige for barnets mikrobielle utvikling.
  • Kosthold - Akkurat som i alle andre stadier i livet er et variert kosthold viktig for barnets helse og velvære.

Bakterieartsrikedom skaper det rette mangfoldet

Det mikrobielle mangfoldet i tarmfloraen til nyfødte spiller en viktig rolle for deres fremtidige helse. Under vaginal fødsel overføres mors tarm- og vaginalflora til babyen, noe som bidrar til en rik bakterieartsrikdom med gunstige bakterier som Lactobacillus og Bifidobacterium. Keisersnitt kan føre til en mindre variert tarmflora hos babyen, da de primært blir utsatt for hudbakterier, noe som kan påvirke immunforsvaret og helsen. Forskning pågår for å forstå disse komplekse interaksjonene og deres langsiktige effekter på barnets helse og velvære.

Den beskyttende morsmelken

Forskning har vist at amming spiller en viktig rolle i etableringen av en variert og sunn tarmflora hos spedbarn. Her er noen viktige punkter:

  1. Bakteriesammensetning i morsmelk: Morsmelk inneholder en kompleks blanding av næringsstoffer, antistoffer og andre bioaktive stoffer. Denne sammensetningen reflekterer i stor grad morens egen tarmflora. Når barnet ammes, får det derfor tilført gunstige bakterier som kan bidra til å beskytte mot infeksjoner og allergier.
  2. Beskyttelse mot Mage- og Tarminfeksjoner: Tarmfloraen hos barn som ammes, har en høyere andel av beskyttende bakterier, spesielt bifidobakterier. Disse bidrar til å opprettholde en sunn tarmbarriere og reduserer risikoen for mage- og tarminfeksjoner.
  3. HMO (Human Milk Oligosaccharides): Morsmelk inneholder også oligosakkarider kalt HMO. Disse komplekse sukkerstoffene fungerer som “mat” for gunstige tarmbakterier. Ved å nære bifidobakterier og andre probiotiske mikroorganismer, fremmer HMO en balansert og mangfoldig tarmflora.

Så kort sagt, amming gir ikke bare næring til babyen, men spiller også en avgjørende rolle i å etablere en sunn tarmflora som har langvarige helsefordeler.

Riktige bakterier er avgjørende

Riktige bakterier og mikrobielt mangfold i tarmfloraen er helt avgjørende for helsen vår gjennom livet, og mangel på disse kan skape problemer som økt etablering av patogener (sykdomsfremkallende bakterier), mikrobiell ubalanse (dysbiose), økt risiko for funksjonsforstyrrelser og økt risiko for kroniske sykdommer.

Lär dig mer om magen

S.Boulardii - Den probiotiske gjæren som redder ferien

Året er 1923. Den franske mikrobiologen Henri Boulard er på gjennomreise i Sørøst-Asia og havner midt i en koleraepidemi. Han oppdager at lokalbefolkningen lager te fra skall av litchi og mangostanfrukt for å lindre den akutte diaréen forårsaket av kolera, og dette gjør ham nysgjerrig.

Lär dig mer om magen

Hvorfor er melkesyrebakterier så viktige for oss?

Dårlig kosthold og en stressende livsstil utsetter tarmfloraen for store utfordringer. Det er nå kjent at artsrikdommen og bakterieinnholdet i tarmfloraen påvirkes av hvordan vi lever og hva vi spiser, og at jo større artsrikdom i tarmfloraen, desto bedre er vår motstandsdyktighet mot sykdom og ubalanse.

Lär dig mer om magen

De lille barnets viktige tarmflora

Tarmfloraen etableres og utvikler seg gradvis i ulike stadier i løpet av de første 1000 dagene. Mangfoldet og sammensetningen av spedbarnets tarmflora påvirkes av flere faktorer...

Lär dig mer om magen

Karakterisering viser de spesielle egenskapene til bakteriestammene.

Det finnes mange forskjellige stammer av for eksempel Lactobacillus acidophilus, men de har ikke alle de samme egenskapene, men påvirker på forskjellige måter

Lär dig mer om magen

Garantert overlevelse og patenterte beskyttelsesteknologier

Egenskapene og aktiviteten til melkesyrebakterier avhenger av deres levedyktighet i vertens mage-tarmkanal hvor de først og fremst virker.

Lär dig mer om magen

Våre produsenter

I 1934 ble Institut Rosell grunnlagt av mikrobiologen Dr. José Maria Rosell og Dr. Edouard Brochu og står i dag som pionerer for utviklingen av probiotika i verden.

Lär dig mer om magen

IBS – rammer nærmere én av fem nordmenn

Det er anslått at 10-20 % av befolkningen lider av IBS (irritabel tarm). IBS kalles også irritabel tarm-syndrom eller irritabel tarm.

Lär dig mer om magen

Urolig mage

Forstyrrelser i mage-tarmkanalen – eller «urolig mage» – er dessverre et utbredt problem i dag.

Lär dig mer om magen

Reiseselskapet som kan redde ferien.

Når du reiser er det en risiko for at magen blir urolig og ferien tilbringes på toalettet. Men med riktige forberedelser kan risikoen reduseres, eller helt elimineres

Lär dig mer om magen

Om tarmen og mikrofloraen

Tarmen er grensen mellom utsiden og innsiden av kroppen og også kroppens viktigste område for kontakt og utveksling.

Lär dig mer om magen

Mikroorganismer og probiotika

Ordet probiotika ble laget allerede i 1965, men kommer opprinnelig fra gresk og betyr «for livet». Verdens helseorganisasjon WHO har senere definert ordet og dets betydning...

Lär dig mer om magen

Om melkesyrebakterier

Mikroorganismer finnes overalt på jorden og i både mennesker og dyr. I alt vann, i luften vi puster inn og i maten vi spiser.

Lär dig mer om magen

Magebarometeret forteller hvordan svensk mage føles.

70 % oppgir at de har hatt ulike typer mageproblemer de siste 12 månedene.

Lär dig mer om magen

Ballongmage, oppblåst og gass – vanligste mageproblemer hos svenske kvinner.

I undersøkelsen av 2 930 personer oppga to tredjedeler at de hadde daglige problemer med magen. 75 % av problemgruppen var kvinner i alderen 20 – 45 år.